İlçemiz çok geniş bir yemek kültürüne sahiptir, Eflani’nin en ünlü yemeği hindi veya tavuk eti suyuna banılarak yapılan Bandırma’dır.
Eflani’nin diğer meşhur yemekleri; Pörüşke, Malak, Gözleme (Özellikle Mantar Gözlemesi ve Çökelek,Et Gözlemesi), Mıklama, Mantar çapacı, Miyana helvası, Aşure, Uğmaç (un) çorbası, Göçü ( kır) çorbası, Ispıt dolması, Gara Mancar (kara pancar) dolmasıdır.
Hamur işleri Mutfağı Çok Geniştir; Köy (yufka) ekmeği, hamurlu ekmeği, mısır çizlemesi, su çizlemesi, göbüt, gözleme, Gülembe (gül pembe), lokum. bunlar arasında sayılabilir. Tatlılar: Çullama, Sarığı Burma, Uğut, Miyana Helvası…
Kiren (kızılcık) şerbeti, Pestil, Elma pekmezi, Guşburan (kuşburnu) marmelatı ise başlıca içecek ve kahvaltılıklardır.
En Meşhur Yöresel Yemeğimiz Bandırmadan Başlayalım; Eskiden Sabah Saatlerinde Yenen, Şu an da İse Soğuk Kış Akşamlarının Ziyafet Yemeği… Bu Yemek Her Zaman Yapılmaz, Önemli Misafir Geldiğinde veya Önemli Günlerde Yapılır, Eskiden Harman (ırgatlık) bitiminde “dikenlik” Adıyla da Yapılmaktaydı.
Kışın, bandırma canı çekenler birbirlerine “ mesleri yağlayalım” diye takılırlar. Eskiden kadını erkeği ayaklarına mes giyerdi. Bandırma elle yenir ve elde kalan yağ el yıkanmadan önce yumuşak tutuyor diye mes’e sürülür.
Kaz bandırmasının kır yıllık derdi depreştirdiği söylenir. Yani kişide bilinmeyen bir hastalık varsa ortaya çıkarır derler.